11 Ekim 2013

Post PC derken... (Post PC #02, Temmuz 2013)

Çeviri hatalarının gırla gittiği bu günlerde “Post PC” ile neyi kast ettiğimizi paylaşmakta fayda görüyorum. Hem de gelecek sayılarda karşınıza neler ile çıkacağımız konusunda bir fikir verir.

Kuşkusuz bilişim kavramının bu kadar geniş bir tabana yayılmasındaki temel unsurdur PC. Baş harflerini aldığı Personal Computer, yani kişisel bilgisayar özelliği ile bilişim ile yapılabilen hizmetleri kurumsal yapılardan bireylerin emrine sunmakta baş rolü oynamıştır. Ancak artık onun da krallığının son günleri yaşanıyor.

Köken olarak Post PC Era, (çevirecek olursak PC Sonrası Dönem) Apple’a ait bir pazarlama sloganıdır. PC satışlarındaki düşüşleri ve yerlerini akıllı telefon ve tablet benzeri cihazların alışını vurgulamak için düşünülmüştür. Aslında Apple’ın kendi ürettiği cihazlar üzerine odakladığı bu kavramı daha geniş açıdan görme zamanı geldiğini iddia ediyorum ben.

PC denen aletin en önemli avantajı bu cihaz ile her şeyi yapabiliyor olmanızdır. Yazı da yazabilirsiniz, film de seyredebilirsiniz, oyun da oynayabilirsiniz, say say bitmez. Ama aynı zamanda çok da büyük dezavantajıdır aynı şey. Oyunu kuruma iş için koyduğunuz PC’de de, CNC tezgahta da, tıbbi ölçüm yaptığınız cihazda da oynayabilirsiniz ki, çok da istenen bir durum değildir.

Bilişim teknolojilerinin yaygınlaşarak ucuzlaması çok amaçlı kullanıma uygun PC’lerin yerlerini amaca odaklanmış bilişim cihazlarına bırakması ile neticeleniyor. Bu konunun göze batan ilk örneği iPod. Adına portatif müzik çalar deseniz de aslında müzik için özel geliştirilmiş bir bilgisayar kendisi. Akıllı televizyonlar, web arayüzü ile yönetilebilen klimalar, oyun konsolları, ağ tabanlı yazıcılar, medya oynatıcılar... Hepsi amaca yönelik bilişim cihazları.

Kurumsal yapılarda zero-client’lar, digital signage cihazlar, turnike sistemleri... Ses ve video görüşmesi için özel geliştirilmiş IP telefonlar için de benzer mantık söz konusu. Eh, atlamayalım, tablet ve akıllı telefonlar da bu işin bir parçası.

21. yüzyılın bilişim portföyünü yukarıda saydığımız ve muhtemelen bugün aklımıza bile gelmeyen bir sürü garip IP tabanlı özelleştirilmiş alet oluşturacak. Zaten IPv6 denen mevzunun temelinde de bu derece yüksek sayıda cihazı birbirine bağlamak yer alıyor.

Post PC cihazların neler olacağı tabi ki kullanıcılardan gelen taleplerle ve üreticilerin icat edecekleri cin fikirlerle yönlenecek. Ancak görünen o ki, Post PC cihazların satışı çoktan PC’leri geçti. Bu cihazlar ile nasıl yaşayacağımız çoğumuz için bir merak konusu. Birlikte görmek dileği ile.

Bu yazı daha sonra düzenlenerek Hardware Plus'ın 2. sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder