11 Ekim 2013

Akıllı Alet - Edevat (Post PC #05, Ekim 2013)

İnsanoğlu illa ki bir şeyleri biliyor olmaktan keyif duyuyor olsa gerek ki, zamanı bilmekle ilgili merakını gidermek için saat diye bir şey icat etmiş. İlk kol saati de zamanı bilmeyi çok önemseyen bir hanımefendinin kolunda 1868 yılında yer almış. Saat denen meret koldaki yerini sevmiş olacak ki, neredeyse 150 yıldır hala orada duruyor. Yalnız bu bilme merakı insanları “yahu bu kolumuzdaki şeyden daha neleri öğrenebiliriz” noktasına taşımış. Retro dedektif Dick Tracy’nin kolunda, iletişim özellikleri taşıyan ilk kol saatinin hayali çizgi olarak yer bulduğunu görüyoruz. Zaten Sony 2012’de çıkarttığı Android tabanlı ilk kol saatine kod ad olarak Dick Tracy münasip görmüştü.

James Bond’dan Uzay Yolu’na, pek çok hayal ürünü eserde kahramanların kendince akıllı saatleri ile dünyalar kurtardıklarını gördük. Belki de en kafamıza kazınan Kara Şimşek’te Michael Knight’ın kolundaki Comlink saatiydi. Garibim, saati ile KITT’e takla attırabilmekle beraber bir telefon etmek için bir ankesörlü telefon bulmak zorundaydı. Samsung ve Apple’ın da dahil olduğu lider cep telefonu üreticisi firmalar bu derdi çözecek aksiyonlar alırken asıl bomba beklenmedik bir yerden geldi. Nissan, Nismo adında bir akıllı saat ürettiğini duyurdu.

Metalik rengi için ek bir fiyat talep edilip edilmeyeceğini merak ettiğim saatin en önemli özelliği akıllı saat özelliklerini Nissan otomobillerin sahip oldukları özellikler ile entegre edip, klasik akıllı saat kavramını bir otomobil sürücüsü için özelleştirilmiş fonksiyonlar ile yorumlamış olması. Çok kısıtlı bir zümreye hitap eden Nismo’nun bende uyandırdığı asıl soru, her teknoloji ile donanmış cihaz için özel bir akıllı saat çıkıp çıkmayacağı.

Tabi vizyonu da sadece saatle kısıtlı tutmamak lazım. Mesela buzdolabına özel bi gözlük üretsen; dolaba bakınca içinde gördüğü malzemeleri yorumlayıp sana alışveriş listesi çıkarsa ya da “içimdeki malzemeden bi çorba, bi de etli türlü yapman mümkün; buyur tarifi” gibi bir akıl verse.

Bu sefer de arabanın akıllı saati, buzdolabının akıllı gözlüğü, müzik setinin akıllı kulaklığı derken ortalık çorbaya dönecek. İnsan vücuduna entegre edilenleri çıkana kadar icat edilecek türlü akıllı alet edevat gündemimizi epey meşgul edecek görünüyor.

Bu yazı daha sonra düzenlenerek Hardware Plus'ın 5. sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder