03 Kasım 2014

“Ver” (Post PC #18, Kasım 2014)

Gerçi siz bu yazıyı okurken eskimiş olacak ama Microsoft’un yeni Windows sürümünü 9’u atlayarak Windows 10 olarak çıkarması geçen ayın üzerinde epey konuşulan konularından biri oldu.

Yeni Windows’un adının 10 olmasının altında asıl yatan neden rakibi OS X (ki burada X alenen romen rakamı ile 10’a tekabül eder; her ne kadar biz onu “iks” diye okusak da) ile kendisini kullanıcı algısında aynı seviyede konumlandırmak tabii ki. Bill Gates’in sayı saymayı öğrettiği capsler, Microsoft akıllı saati diye kadranında atlaya atlaya giden Windows sürümleri olan çalışmalar bilumum teknoloji siteleri, bloglar ve de sosyal medyada dolandı durdu. Ancak biraz araştırmacı tarafınızı ortaya çıkarınca olayın çok daha vahim olduğu görebilirsiniz.

Bir kere ilk çıktığında Windows bir işletim sistemi değil, DOS üzerinde çalışan bir grafik arayüz uygulamasıydı. İşletim sisteminiz MS-DOS’un sürümünü öğrenmek için komut satırına İngilizce sürüm anlamına gelen “version”un kısaltması olan “ver” komutunu yazardınız. O da size işletim sisteminin sürümünü verirdi.

Bu usul Windows’larda da komut satırında devam etti. Bir ara ev ve iş dünyası için ikiye bölünme yaşayan Windows’gillerde Windows 95 ve Windows NT 4.0’da siz “ver” deyince 4.0 diyordu. Windows 98 4.1, ME 4.9 diye ev tarafında yeni meyveler vermeye devam etti. Sonra Windows 2000 ile iki aile tekrar birleşti ve 5.0 sürümü oluştu. Çok sevdiğimiz Windows XP’ye sürüm olarak 5.1 verilmişti. Ve sonra, talihsiz Windows Vista’mız 6.0 numaralı sürüm olarak karşımıza çıktı.

XP’den sonra Vista’ya o kadar tepki geldi ki, herkes kendilerini bu illetten kurtaracak 7’yi bekler hale geldi. Malum bu batı dünyası 7 rakamını sever; 7 OSI katmanı, 7 kardeşe 7 gelin, 7 cüceler filan… Uyanık Microsoft’çular da hiç tereddüt etmeden bu kurtarıcı sürüme Windows 7 adını verdiler. Ufak bi pürüz vardı yalnız. Windows 7’de konut satırında “ver” dediğinizde vere vere 6.1 veriyordu. İnanmayan denesin. Ve hatta Windows 8.0 için 6.2, 8.1 için de 6.3’tür “ver” değeri.

Bu kadar tantanayı yapan Windows 10 mu? Onun betasına “ver” dediğinizde 6.4.küsur diyor; muhtemelen final sürümü 6.5 olur.


Kısaca aslında 10 olan bir şey zaten yok teknik olarak.

Ha, ama bu pazarlama işlerine hele ki Microsoft’unkilere akıl sır katiyen ermez. Zamanında da Microsoft Word 2.0’dan sonra Microsoft Word 6.0 çıkmıştı; o zamanki sürümü 6.0 olan Wordperfect ile tıpkı Windows 10 ve OS X arasındaki algı hikayesi mantığında. Hoş, Word 2.0 Office 3.0’ın bir bileşeniydi ki Office 2.0 diye bir şey asla olmamış Office 1.6’dan sonra Office 3.0 çıkmıştı. Onu Office 4.0 takip etmiş, bir sonraki Office sürümü kitabi olarak Office 95 olarak adlandırılmakla beraber kod adı 5 ve 6’yı atlayarak Office 7 olarak lanse edilmişti. Buradan sonra Office 8’den 12’ye kadar tutarlı bir kodlama devam etmekle beraber uğursuz 13 atlandı; 14’ten sonra bugün son sürüm olan Office 2013’e Office 15 kod adı verildi.

Özetle bu “ver” meselesine çok takılmamak lazım. Üretici ne veriyorsa ona “he” deyip geçin. Yoksa kafayı takarsanız size vereceği tek şey sıkıntı olacak.


Bu yazı daha sonra düzenlenerek Hardware Plus'ın 18. sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder