06 Nisan 2014

Yeni Dünya’da Çocuklarımızı Bekleyen Tehditler - Siber Zorbalık

Dün, (05 Nisan 2014) Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel Okulları'nın davetlisi olarak velilere yönelik Yeni Dünya’da Çocuklarımızı Bekleyen Tehditler - Siber Zorbalık başlıklı bir sunum yaptım. Beni layık görüp davet eden ve bu fırsatı veren okul yönetimine öncelikle çok teşekkür ediyorum.

Hepimiz okul çağlarında elimizden gofretimizi alınması, harçlığımıza haraç kesilmesi, bizi şahsen hor gören, küçük düşüren davranışlara maruz kalma türü badireler atlattık. Halen de değişen birşey yok. Daha önce bu tür davranışlar okulumuz, mahallemiz ve konu komşumuzla sınırlı kalıp bir şekilde bu çevre içinde çözülebilmekteydi. Oysa şimdi internete bağlı bilgisayar, cep telefonu, oyun konsolu vb. cihazların çocukların eline düşmesi ile bir anda potansiyel çevre tüm dünya nüfusu haline gelmiş durumda. Çocuklarımızın kiminle, ne şekilde iletişim kurduğunu net olarak bilebilmek mümkün değil.

Çocukların istismar edilmesi yolu ile kredi kartı, kimlik bilgisi türü şeylerin çalınması işin nesnel boyutu. Ancak bilişim teknolojileri kullanarak hakaret, aşağılama, cinsel taciz türü olayların çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler üzerinde yaratabileceği travmalar çok daha önemli ve ciddi boyutlarda. Bu tacize maruz kaldığı için intihar etmeye kadar giden 18 yaş altı çocukların sayısı oldukça yüksek.

Konuyla ilgili internette pek çok kaynak var. Her yaştan çocuğu olan ebeveynlerin bu konuda muhakkak dikkat etmesi, çocuklarının siber zorbalığa maruz kalabileceği ya da siber zorbalık yapıyor olabileceği ile ilgili bilinçlenmesi şart.



Yaptığım sunumu da belki faydalanan olur diye buradan paylaşmak istiyorum.

Evlerinizden uzak ama akıllarınızın bir köşesinde olsun siber zorbalık konusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder