17 Aralık 2012

Sizi Kitapsız'lar

Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının düşüklüğü ile ilgili çeşitli yazılar var. Amerika'lı yılda ortalama 17 kitap okurken bir Türk 10 yılda bir kitap okuyormuş, filan. Rakamlarda abartı ve hata olabilir ama şu bir gerçek ki, evet, diğer ülkelere oranla daha az kitap okuyor Türk insanı.

Bizim metro/metrobüslerde pek görmediğimiz bir manzara. Öte yandan, Japon'lar,
hemen her konuda yaptıkları gibi bu işte de en uç noktada yaşıyorlar.

Yapılan ilginç saptamalardan biri ise elektronik kitap kültürü ile ilgili. Tablet ve e-kitap okuyucuların yaygınlaşması ile, Amerika Birleşik Devletleri'nde kitap okuma oranının %10'un üzerinde artış sağladığı gözlenmiş.

Bizde ise bunun pek bi faydasının olmayacağını tahmin etmişler sanırım. Geçtiğimiz haftalarda bando mızıka ile açılışı yapılan Türkiye iTunes Store bunun güzel bir örneği.

Müzik, film gibi sekmelere tıkladığınızda Türkçe pek çok içerik bulmanız mümkün satın almak için.

Müzik ve filmler bol miktarda.

Ama Türkçe bir tek e-kitap yok. Hani ne biliym, insan bi idefix'le filan bi anlaşma yapar da en azından o içeriği koyar diye düşünmüştüm ben.

Kitap okuyacaksanız en az bir yabancı dil bilmeniz şart. 

Anlayacağınız Amerika'lı, çoluğun çocuğun bile elinde iPhone ile gezdiği, Fatih projesi ile yüzbinlerce tabletin konuşulduğu Türkiye'den çıstak çıstak ve aksiyon dışında para kazanamayacağını görmüş. Yoksa, e-kitap işinden para kokusu alsa saniye durmazdı.

Bu arada, Türkçe'mizde "Seni Allah'sız, seni kitapsız" diye geçen sövme esnasında bahsedilen kitap, malumunuz Kur'an-ı Kerim'dir. Ne mutlu ki, kitaplar arasında olmasa da muhtelif Kur'an-ı Kerim uygulamaları bize sağlanmış durumda.

Çeşit çeşit Kur'an-ı Kerim seçeneklerimiz Uygulamalar sekmesinde mevcut.

Günün sonunda iTunes Store Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden başarıyla geçerken, Edebiyat'tan 0'ı çekiyor. İngilizce'sine bi diyeceğimiz yok zaten.

Bu durumda meraklısı bizler "bookless" olmasak bile "kitapsız" olarak devam ediyoruz elektronik okuma hayatımıza.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder