02 Temmuz 2012

Başarının Sırrı: Düm Teke Düm Tek

Aslında eski konudur, konuyu benim hatırladığım kadarı ile ilk defa yazlıktan arkadaşım Gamze Güller ile 10 küsur sene önce konuşmuştuk. Ancak geçen gün şirkette bir sohbet esnasında Gökçe kızımızın Ne Yapardım şarkısı üzerinden tekrar gündeme geldi.


Şarkıyı severek dinliyoruz. Sadece Gökçe'den değil, 3.5 yaşındaki oğlum Emre'den de. Sizin hangisinden daha çok zevk alacağınızı bilemem; ben baba olarak Emre versiyonunu dinledikçe çok eğleniyorum. Emre'nin bile ezberlemiş olması şarkının ne kadar tuttuğunun göstergesi.

E, Gökçe'nin aynı albümdeki diğer hiti Tuttu Fırlattı'yı da çok sevdik. Beste ve söz yazarlarının ortak olmasının yanı sıra iki şarkının paylaştığı bir özellik daha var. Şimdi beş sekizlikmiş filan türü teknik detaya girmeyeceğim; bildiğiniz ramazan davulcusu ritmleri işte. Biri düm teke düm tek, öbürü düm te düm tek.

Bazen hızlı, bazen yavaş ama biraz arayın, bir zamanlar dilinize dolanmış şarkıların hepsinin içinden çıkartabilirsiniz. Çok da tesadüf değil bence. Sonuçta iyi kötü hepimizin bir yakınımızın düğününde filan çıkıp göbek atacak potansiyeli var; nüfusumuzun gen havuzu söz konusu ritmleri duyunca coşmaya uygun. Yıllardır Türk pop sektörüne beste tedarik eden kısıtlı sayıda insan da bunun bilincinde. Böyle olunca, ritm belli işte, üstüne tercihan çok komplike olmayan bir beste, dile dolanacak bir nakarat, arayı doldur ve... İşte albümün hit şarkısı. Ha, bi de şarkının baş tarafını cep telefonu melodisi olarak kullanılabilecek şekilde bir giriş ile süslersen o da cabası.

Aman yanlış anlaşılmasın; bestecilerimizi, müzisyenlerimizi küçümsüyor değilim. Hepsinin emeğine sağlık, kolay iş değil muhakkak. Yaptıkları iş sanat, kabul. Ama altında yatan dinamiklerden bir tanesi de bu sanki.

Şöyle bir bakalım, türk pop müziğinde popüler olmuş şarkıların pek çoğunu bu ortak paranteze alabiliriz sanki. Tarkan'dan Şımarık, Hande Yener'den Kırmızı, Gülşen'in Of Of, Serdar Ortaç'tan Dansöz, Hadise'den Stir Me Up, Sertab'dan Regarenk, Ajda Pekkan'dan Arada Sırada...

Milli davamız Eurovision da bundan nasibini almış baksanıza, Hadise alenen Düm Tek Tek diye şarkıyla gitti Eurovision'a. Manga'nın We Could Be The Same, bu senenin olaylısı Can Bonomo'dan Love Me Back. Hadi hepsinin üstüne 2003'te Eurovision birinciliğimizi getiren Every Way That I Can.

Var mı listeye eklemek isteyen?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder