02 Mart 2014

Silahın Da Akıllısı Çıktı (Post PC #10, Mart 2014)

Evet, sadece milletimize has değil. İnsanlık olarak her bir şeyin suyunu çıkartma konusunda gerçekten sınırlarımızı zorluyoruz.

Akıllı saat, gözlük filan konusunda daha önce benim köşemde de, komşu sayfalarda da sayamayacağınız kadar yazı yazıldı. Hatta geçen Back To The Future’daki kendini bağlayan akıllı ayakkabı prototipini de takip ettik medyadan. Amma akıllı tabanca diye bir icat çıkmış ya vallahi pes dedim.

Bu aralar epey ses getiren Alman menşeili firmanın adı Armatix. Firmanın iP1 modelindeki tabancasının yanında bir de iW1 kol saati alıyorsunuz. Samsung Note3 ve Gear kombinasyonunu hatırlatan bu şirin ikili sadece kolunda saat olan kişinin silahı ateşlemesine olanak sağlıyor. Yani boğuşma esnasında tabancayı kaptırırsanız, sıkıntı yok; saldırgan kendi silahınız size karşı kullanamıyor.




Eğer klasik bir M1911 kullanıcısıysanız, başka bir çözüm var. Intelligun adlı bir kabza eklentisi üzerinde bulunan parmak izi okuyucusu sayesinde yine sadece sizin tabancayı ateşlemenize olanak sağlıyor.

Hatırlarsanız Skyfall filminde James Bond abimiz de benzer teknolojili bir tabanca kullanıyordu. Keşke biri bu aklı Jedi’lara da verseymiş; başta Obi-Wan olmak üzere kılıcını kaptıran kaptırana. General Grievous denilen karakterin geçimi buradan.

Tabi akıllı tabanca teknolojisinin daha yol alacağı pek çok konu var. Örneğin nişan aldığınız kişi ile ilgili sosyal medya taraması yapıp “abi noolur yapma, çoluğum çocuğum var” cümlesinin doğruluğunu öğrenebilmelisiniz bence. Ya da, birine ateş ettiğinizde “Murat az önce Yıldıray’ı vurdu” şeklinde kendiliğinden Tweet atma, naaşı Instagram’lama özelliği konulabilir. Reklam vb. konuşmaya bile gerek yok.

Bu kadar geyiğin ardından gerçeğe dönecek olursak, akıllı silah teknolojisi silah kullanıcılarını ikiye bölmüş durumda. Saldırganlara silahı kaptırmamak isteyenlerin yanı sıra bu konuda en büyük destek her yıl 40000’e yakın çocuğun silahlarla oynarken yaralandığı, bunların 5000’den fazlasının öldüğü gerçeğine (burada Megadeth’ten 99 Ways To Die dinlemek uygun olur) odaklanan kitleden geliyor.

Muhafazakar kısım ise “tabanca tabancadır” felsefesi ile elektroniklerin bu erkek adam işine karışmasına karşı. Bir kısım kullanıcı ise bir yakınınızın silahı size yardım amaçlı olarak kullanma olasılığının saldırgan tarafından ele geçirilme olasılığından daha yüksek olduğu düşüncesinde. Intelligun teknolojisi bu konuda daha önde; silah üzerinde 20 kullanıcıya kadar parmak izi tanımlaması yapabiliyorsunuz.

Bu mantıkla yakında LDAP entegrasyonu da beklediğim akıllı silahlarla ilgili benim başka bir endişem var. Ya tam silahı kullanmanız gereken bir durumdayken alet kilitlenir ve reboot isterse?

Bu yazı daha sonra düzenlenerek Hardware Plus'ın 10. sayısında yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder